Modermærkekræft kan sprede sig til resten af kroppen. Sker det, er der forskellige muligheder for behandling, og dem kan du læse om her.
Hvis din modermærkekræft har spredt sig til fx huden eller lymfeknuderne, vil kirurgen først vurdere, om det er muligt at operere. Det afhænger nemlig af, om sygdommen også har spredt sig til de indre organer, og derfor skal du have din krop scannet. Har kræften spredt sig, vil du normalt ikke blive tilbudt en operation, men bliver i stedet henvist til behandling på en af landets fire modermærkekræft-afdelinger, der ligger i Aalborg, Aarhus, Odense og Herlev.
Sammen med dig vil din kræftlæge vurdere de videre behandlingsmuligheder. I de fleste tilfælde vil du blive tilbudt en form for medicinsk behandling, men det kan også være en form for lindrende behandling med eksempelvis strålebehandling.
Inden for de seneste år er der sket en række store fremskridt i den medicinske behandling af spredt
modermærkekræft, og derfor kan du nu få tilbudt forskellige behandlingsformer igennem dit sygdomsforløb.
Kræftlægerne arbejder med fire muligheder:
Virker ved at stimulere de celler i immunsystemet, som opsporer og nedkæmper kræftcellerne. Immunterapi er fx behandling med PD-1-antistoffer, CTLA-4, interleukin2, interferon og T-cellebehandling:
PD-1-antistof i kombination med CTLA-4-antistof
Behandling med PD-1-antistof
Behandling med CTLA-4
Behandlinger, som hæmmer væksten i kræftcellerne (medicinsk behandling):
Her er tale om behandling, der hæmmer vækstsignalerne i kræftcellerne.
Du kan også få tilbudt kemoterapi, der beskadiger kræftcellernes gener, så de dør eller bliver bremset i deres vækst, eller stråleterapi, der bliver brugt til lindring.
Behandling, som beskadiger kræftcellernes gener, så de dør eller bliver bremset i deres vækst.
Bliver brugt som lindrende behandling.
Varighed: 2:33 min
Dit immunforsvar er det, der bekæmper sygdomme i din krop – bl.a. de celler, der spreder modermærkekræften. Immunterapi hjælper kroppens eget immunsystem med at bekæmpe kræften, og hvordan det foregår, kan du høre mere i denne film.
Immunterapi hjælper din krops eget immunsystem med at bekæmpe kræftcellerne. Denne
film forklarer princippet bag immunterapi og viser samspillet med immunforsvaret.
Varighed: 3:59 min
Kombinationsbehandlingen består af to typer immunterapi, der sætter ind forskellige steder i den proces, der normalt bremser immunsystemets arbejde. Se mere om kombinationsbehandlingen i denne film.
Varighed: 2:37 min
Behandlingen med PD-1-antistoffer kan hjælpe dit immunforsvar med at opdage kræftcellerne og slå dem ihjel. I denne film bliver du klogere på, hvordan PD-1-antistofferne arbejder.
Varighed: 2:22 min
Behandling med CTLA-4-antistoffer kan forhindre den naturlige bremsning af immunforsvaret, så der fortsat bliver aktiveret T-celler til bekæmpelse af kræften. Filmen her viser dig, hvordan det foregår.
Varighed: 2:19 min
Hos cirka halvdelen af alle modermærkekræftpatienter finder lægerne en mutation på det såkaldte BRAF-gen. Det er en fejl, der betyder, at celledelingen er ude af kontrol. Med medicinsk behandling, der hæmmer BRAF- og MEKgenerne, kan lægerne bremse den løbske celledeling. I filmen her kan du se, hvordan behandlingen foregår.
En medicinsk behandling af modermærkekræft kan i sjældne tilfælde inkludere en behandling med interleukin-2. Det er en behandling, der sætter kroppens eget immunforsvar i alarmberedskab, så det kan bekæmpe kræftcellerne.
Interleukin-2 er kroppens eget signalstof, og det bliver dannet, når du fx bliver udsat for en infektion. Signalstoffet sætter nu dit immunsystem i alarmberedskab, så immuncellerne går i gang med at bekæmpe kræftcellerne fra din modermærkekræft.
Interleukin-2 er blevet brugt i behandlingen siden 1980’erne, og i dag bliver det givet efter behandling med PD-1- og CTLA-antistoffer og BRAK- og MEK-hæmmere.
Før du begynder din behandling med interleukin-2, får du Ct-scannet hjernen, brystkassen og maveregionen. Derefter bliver du indlagt på kræftafdelingen og får via drop interleukin-2 kontinuerligt over fem døgn. En-to dage efter kan du tage hjem igen. Efter en behandlingsfri pause på en uge gentager lægerne behandlingen.
Efter to behandlingsserier får du igen scannet brystkassen og maveregionen, så kræftlægen kan vurdere, om behandlingen virker. Er sygdommen mindsket markant, kan du få op til fire behandlingsserier mere. Er der derimod sket en forværring, kan du blive tilbudt to behandlingsserier mere.
Når du er helt færdig med dit interleukin-2-forløb, vil lægen vurdere, om der er behov og mulighed for at fjerne eventuelle restforandringer med en operation eller en anden lokal behandling.
Alle patienter i interleukin-2-behandling oplever influenza lignende bivirkninger som feber, træthed og ømme muskler og led. Behandling med interleukin-2 kan dog også give andre eller flere bivirkninger, og du vil typisk være meget sløj i de 6-7 dage hvor du er indlagt. Husk, at kræftlægen og en sygeplejerske altid giver dig en grundig mundtlig og skriftlig gennemgang af behandlingens forløb og bivirkninger, før I går i gang.
Varighed: 1:23 min
Hvis de forskellige former for behandling ikke har virket på din modermærkekræft, kan du få tilbudt kemoterapi. Kemoterapi bliver også kaldt for cellegift, og det kan enten få din kræft til at skrumpe eller bremse sygdommens vækst. Behandlingen får du i form af tabletter, og her kan du få mere at vide om, hvordan det foregår.
Strålebehandling er en lokalbehandling, du kan få som selvstændig behandling eller som supplement til de andre behandlinger for modermærkekræft. Strålernes energi ødelægger dna-molekylerne inde i kræftcellerne. Filmen her viser, hvordan behandlingen virker, og hvad du kan forvente af den.
Varighed: 0:56 min
Varighed: 2:45 min
Som modermærkekræftpatient vil du støde på begrebet ‘det fælles behandlingsvalg’. Det dækker over, at din behandling er et valg, du træffer sammen med din læge. For hvor lægen er ekspert i din kræftsygdom, er det dig, der er ekspert i dit liv og dine behov.
Til dig, der…